Koronavírus: Brazília predbehla Španielsko v počte obetí koronavírusu

31.05.2020 Celý región

Rio de Janeiro 30. mája (TASR) - Brazília zaznamenala celkovo už 27.878 úmrtí na nový koronavírus, čím prekonala Španielsko, ktoré eviduje 27.121 úmrtí. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Podľa neho úrady za posledných 24 hodín zaznamenali 1124 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom SARS-CoV-2 a rekordný počet nových prípadov - 26.928 za jeden deň, čím sa ich celkový počet zvýšil na 465.166.

Ako poznamenala AFP, Brazília sa stala krajinou s piatym najvyšším počtom úmrtí na koronavírus na svete. V smutnej bilancii vedú Spojené štáty, po nich nasledujú Británia, Taliansko a Francúzsko.

Brazília je najťažšie zasiahnutou krajinou v Latinskej Amerike.

Experti uvádzajú, že celkový počet mŕtvych aj nakazených je pravdepodobne vyšší.

Riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan minulý týždeň na brífingu v Ženeve uviedol, že novým epicentrom pandémie sa stala Južná Amerika.

Väčšinu prípadov nákazy v Brazílii zaznamenali podľa Ryana v štáte Sao Paulo a postihnuté sú i štáty Rio de Janeiro, Ceará, Pernambuco a Amazonas. WHO podľa jeho slov brazílskej vláde poskytuje pomoc.
 
 

Nárast nových prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku spomaľuje

Paríž 30. mája (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus vo Francúzsku stúpol v piatok o menej než sto, a to už deviaty deň po sebe. Znovu sa spomalilo aj pribúdanie nových potvrdených prípadov nákazy. Krajina sa zároveň pripravuje na uvoľňovanie obmedzení v pohybe a živote obyvateľov. Informovala o tom večer tlačová agentúra Reuters.

Francúzsko od 2. júna umožní znovu sa otvoriť reštauráciám, barom a kaviarňam, pričom v Paríži bude platiť viac obmedzení než inde vo Francúzsku. Vláda tiež zruší celoštátne platné obmedzenie cestovať len do vzdialenosti 100 kilometrov (od bydliska).

V piatok už skôr štatistický úrad INSEE uviedol, že začiatkom mája zomrelo vo Francúzsku menej ľudí než v tom istom období v predchádzajúcich dvoch rokoch. Vysoký nárast mŕtvych na ochorenie COVID-19 zaznamenávalo Francúzsko na vrchole pandémie počas marca a apríla.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet mŕtvych stúpol v piatok oproti predchádzajúcemu dňu o 52, teda o 0,2 percenta, na celkovo 28.714. Tento údaj je štvrtý najvyšší na svete.

Nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je za piatok viac o 0,4 percenta oproti prudkému skoku vo štvrtok o 2,3 percenta. Tento skok spôsobilo lepšie dosledovanie údajov a počtov.

Ministerstvo dodalo, že počet ľudí v nemocniciach klesol o vyše 500, čiže o 3 percentá, na celkovo 14.695. A počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti klesol o 68, teda o 4,8 percenta, na 1361.

Oba tieto počty majú klesajúcu tendenciu od polovice apríla, uviedla agentúra Reuters.
 
 

Ukrajina eviduje takmer 23.000 prípadov koronavírusu

Kyjev 30. mája (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa v piatok zvýšil o 429 na 22.811. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo už celkovo 679 ľudí. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 8934 ľudí.

Metro v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v pondelok po viac než dvoch mesiacoch uzavretia opäť privítalo cestujúcich. V celej krajine zároveň v rámci druhej fázy uvoľňovania opatrení zavedených v boji proti koronavírusu otvorili materské školy.

Predseda Komisie pre biologickú bezpečnosť z ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Serhij Komisarenko ešte minulý týždeň uviedol, že nevylučuje nové prepuknutie pandémie nového koronavírusu na celom svete túto jeseň alebo začiatkom zimy.

Komisarenko zároveň uviedol, že koronavírus sa do iných krajín dostáva rôznymi spôsobmi. "Takmer 80 percent prípadov vírusu prišlo do Izraela zo Spojených štátov, zatiaľ čo vírus prišiel do USA hlavne z Európy, v podstate z Talianska, a nie z Číny," dodal.
 
 

USA zaznamenali ďalších 1225 úmrtí na ochorenie koronavírusu

Washington 30. mája (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1225 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet obetí v USA tak stúpol na 102.798. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, informovala v sobotu agentúra AFP.

V Spojených štátoch zaznamenali už 1.745.606 prípadov infekcie novým koronavírusom. Prvú obeť tam potvrdili pred tromi mesiacmi. Odvtedy sa vírus rozšíril do celej krajiny.

Experti sa však domnievajú, že celkový počet nakazených aj mŕtvych je vyšší.

Spojené štáty zostávajú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla z celosvetového hľadiska najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie.
 
 

Izrael prevýšil počet nových prípadov, opatrenia preto nezmiernia

Tel Aviv 30. mája (TASR) - Izrael zaznamenal v piatok 101 nových prípadov nového koronavírusu. Prevýšil tak úroveň, ktorú stanovila vláda začiatkom tohto mesiaca ako predpoklad na zmiernenie opatrení. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Izraelská vláda rozhodla, že karanténne opatrenia uvoľní len vtedy, ak počet nových denných prípadov nepresiahne 100, poznamenala agentúra DPA.

"Mali sme fázu eufórie. Teraz je to precitnutie," uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Moše Bar Siman Tov. Podľa neho sa najnovšie prípady objavili na školách.

Izrael nedávno zmiernil niektoré obmedzenia. V stredu sa opäť otvorili reštaurácie a pohostinstvá. Školy znovu otvorili svoje brány už v polovici mája.

Denník The Jerusalem Post informoval, že parlamentný výbor pre koronavírus v pondelok mimoriadne zasadne, aby prediskutoval ďalšie kroky.
 
 

Rakúske hotely opäť otvárajú, ich vyťaženosť je uspokojivá

Viedeň 30. mája (TASR) - Rakúske hotely sú od piatka 29. mája po vyše dvoch mesiacoch opäť otvorené. "Vyťaženie sa pohybuje od veľmi nízkeho až po úplné. Máme extrémne rozdiely," povedal pre agentúru APA hovorca rakúskeho hotelierskeho združenia ÖHV Martin Stanits.

Hotely, penzióny, kempingy a chatky, lanovky, vleky a lyžiarske výlety sú opäť v prevádzke. Mnohí Rakúšania využili predĺžený víkend (1. júna je štátny sviatok, pozn. red.) na krátku dovolenku. Najvyššie vyťaženie majú najmä zariadenia, ktoré sú niečím výnimočné, napríklad jedinečnou kuchyňou či polohou, alebo ponukou wellness, športových a kultúrnych podujatí. Záujem o vidiek je pritom vyšší než o mestá, no ešte stále budú chýbať zahraniční turisti.

Riaditeľka odboru hotelierstva v rámci Hospodárskej komory (WKÖ) Susanne Kraus-Winklerová je pre nadchádzajúce dni "opatrne optimistická". Niektoré zariadenia sú pre predĺžený víkend veľmi dobre vyťažené, iné dúfajú, že dosiahnu 50 % letnej úrovne. Dobre sa mohlo dariť najmä tematickým hotelom a hotelom, ktoré ponúkajú zaujímavé výlety. Vynútená prestávka v dôsledku šírenia koronavírusu mnohé turistické zariadenia dostala do ťažkej situácie. "Všetci sú šťastní, že zas môžu otvoriť," hovorí Kraus-Winklerová. Pre iné firmy to bude ešte ťažké, nakoľko chýbajú skupiny, návštevníci seminárov a zahraniční turisti.

Hotely a penzióny sa dobre pripravili z hľadiska bezpečnostných opatrení, ÖHV a WKÖ intenzívne upozorňovali na nové pravidlá pre hygienu a odstupy medzi ľuďmi. Okrem toho sú naplánované pravidelné testy zhruba 65.000 zamestnancov v turistickom ruchu. Ich ubytovanie pracujúcich nepovažujú zástupcovia branže za rizikové, nakoľko zväčša sú v jednoposteľových izbách.
 
 
 

Rusko hlási 8592 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 30. mája (TASR) - Rusko potvrdilo v sobotu za uplynulých 24 hodín 8952 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 181 nových úmrtí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Celkový počet nakazených vzrástol na 396.575. Úrady evidujú celkom 4555 obetí pandémie.

Najviac obetí - 25 - v sobotu potvrdila republika Dagestan, ktorá je jednou z najviac zasiahnutých oblastí v Rusku. Moskva hlási 24 nových úmrtí a Petrohrad 13.

V hlavnom meste Ruskej federácie vzrástol počet prípadov o 2367 na 178.196. Vyliečilo sa už 78.324 nakazených. To predstavuje 44 percent z celkového počtu prípadov v hlavnom meste.

Rusko je podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa momentálne krajinou s tretím najvyšším počtom nakazených.
 
 

Vo svete je cez 6 miliónov nakazených novým koronavírusom

Paríž 31. mája (TASR) - Po celom svete potvrdili už viac ako šesť miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Dve tretiny z nich zaznamenali v Európe a USA. Aktuálne sa však vírus najrýchlejšie šíri v Latinskej Amerike, vyplýva z najnovšej bilancie agentúry AFP.

Z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícii v sobotu o 22.15 h SELČ, vyplýva, že vo svete bolo potvrdených už minimálne 6.000.867 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 a 366.848 úmrtí.

Najviac postihnutým svetadielom zostáva Európa s približne 2,1 milióna prípadmi nákazy a takmer 178.000 úmrtiami na ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje.

Najhoršie postihnutou krajinou sveta sú stále Spojené štáty, ktoré doposiaľ potvrdili 1,76 milióna infikovaných a vyše 103.000 mŕtvych.

Vírus sa však v súčasnosti najviac šíri v krajinách Latinskej Ameriky, kde za posledných 24 hodín pribudlo vyše 45.000 nakazených. Celkovo tam už evidujú takmer 945.000 infikovaných a viac ako 49.000 úmrtí na COVID-19.

Ako zdôrazňuje AFP, štatistika zohľadňuje len potvrdené prípady nákazy a úmrtí, čo je zrejme len malá časť z reálneho počtu infikovaných. Mnohé krajiny totiž testujú iba osoby s vážnymi príznakmi ochorenia, prípadne nedisponujú dostatočnými prostriedkami na testovanie.

Bilancia AFP je založená na oficiálnych údajoch z jednotlivých krajín a na informáciách Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
 
 

V Rusku je už viac ako 400.000 prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 31. mája (TASR) - Rusko potvrdilo v nedeľu za uplynulých 24 hodín 9268 nových prípadov koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet nakazených dosiahol 405.843. Počet obetí stúpol o 138 na 4693. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Až 2595 nových prípadov hlási Moskva, ktorá je ohniskom nákazy v Rusku.

Denný nárast infikovaných prekročil 9000 prvýkrát od 23. mája. V porovnaní so sobotou je počet novonakazených vyšší o 2,3 percenta.

Počet obetí je najnižší od 25. mája, keď krízové centrum hlásilo 92 úmrtí.

Z choroby COVID-19, ktorú spôsobuje uvedený nový druh koronavírusu, sa v nedeľu za uplynulý deň vyliečilo 4414 nakazených. Celkovo sa vyliečilo už 171.883 ľudí. Denný nárast počtu vyliečených pacientov je najnižší od 18. mája.

Rusko hlási celkom 229.267 aktívnych prípadov nákazy.
 
 
 

V nemeckom meste sa objavilo nové ohnisko koronavírusu

Berlín 31. mája (TASR) - Nemecké úrady umiestnili v nedeľu v stredonemeckom meste Göttingen do karantény okolo 160 ľudí po tom, ako na koronavírus pozitívne otestovali 35 osôb, ktoré sa predtým zúčastnili na niekoľkých veľkých súkromných podujatiach. Informovala o tom agentúra DPA.

Všetky väčšie podujatia sú v Nemecku aj naďalej zakázané v dôsledku spolkových opatrení s cieľom spomaliť šírenie nového druhu koronavírusu.

Jeden infikovaný je vo vážnom stave. Mestské úrady uviedli, že otestujú všetkých tých, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými bez ohľadu na to, či prejavujú symptómy alebo nie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyhlásila, že jej krajina "skladá" zatiaľ skúšky z koronavírusu celkom dobre, ale aj tak ešte čaká Nemecko kus ťažkej práce, kým sa s pandémiou choroby COVID-19 úplne poráta.

Hoci Nemecko eviduje pomerne veľké množstvo prípadov infekcie, počet úmrtí zostáva nízky.
 
 
 

Stovky nákladných a rekreačných lodí sú pre koronavírus odstavené

Hamburg/Mníchov 31. mája (TASR) - Lodiarske spoločnosti odstavili historicky najväčší počet lodí. Ako vyplýva z internej správy Združenia nemeckých lodiarov (VDR), v súčasnosti je vo svete 11,3 % kontajnerových lodí nevyužitých - 524 lodí s nosnosťou 2,65 milióna štandardných kontajnerov nepláva po moriach, ale namiesto toho kotví v prístavoch, zväčša v Ázii. Pritom na palubách často žijú členovia posádok.

Podobne to vyzerá aj v oblasti rekreačných plavieb. Vo svete je odstavených zhruba 400 lodí a koniec nepriaznivej situácie je v nedohľadne.

Opatrenia zamerané na boj s novým koronavírusom priniesli vážne deformácie v medzinárodnej nákladnej a osobnej lodnej doprave. V prípade kontajnerových lodí počítajú odborníci so zhoršením situácie v júni.
 
 
 
 
 
 
 

Vyberte región